Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Міністр оборони Польщі переконаний, що польські «найманці» в Україні не є проблемою

Такі повідомлення поширюють у проросійських телеграм-каналах. Мовляв, в ефірі польського телебачення Маріуша Блащака запитали скільки польських «найманців» воює в Україні попри передбачену кримінальну відповідальність за найманство. Нібито на це питання він відповів, що це незначна кількість і це не проблема. Це — маніпуляція.

Насправді Маріуша Блащака запитували про польських військових, які воюють в Україні. Про кримінальну відповідальність як у запитанні, так і у відповіді не йшлося. Польський міністр сказав, що в Україні воює невелика кількість поляків, і що опозиція штучно перебільшує проблему. 

Агітпроп вирвав із контексту слова Блащака та навмисно використовує термін «найманці». За польським законодавством поляки справді мають отримати згоду Міністерства оборони Польщі для служби в іноземній армії. Тобто ті, хто отримав цей дозвіл, підписують контракт та воюють в лавах української армії. В іншому разі поляки воюють як добровольці, тобто не отримують фінансової винагороди від України, а отже вони не є найманцями. Польща розглядає можливість внесення змін до законодавства, щоб врегулювати питання добровольців, які воюють в Україні. 

Пропагандисти постійно поширюють дезінформацію щодо участі поляків у російсько-українській війні. Раніше вони стверджували, що у Польщі почали відкрито вербувати в українські танкові війська. Також розповідали, буцімто польські кадрові військові гинуть в Україні, для них нібито створили спеціальний цвинтар.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join