Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Литва і Польща перекидають війська до білоруського кордону

Про таке пишуть білоруські медіа та поширюють у соціальних мережах відео, на якому нібито видно колони німецьких самохідних мінометів, що рухаються в бік кордону.  Нібито литовцям допомагають польські солдати. Також нібито у литовських військових помічені розпізнавальні знаки у вигляді червоних стрічок. Це — маніпуляція.

Як пишуть литовські фактчекери проєкту Delfi, насправді це відео зняте на міжнародних навчаннях «Залізний вовк 2022-ІІ», які почались 17 жовтня. Загалом до тренувань залучили 3500 військових та 700 одиниць техніки. Такі навчання проводять щорічно навесні та восени для механізованої піхотної бригади «Залізний вовк» та її батальйонів. Метою навчань є відпрацювання бойової злагодженості не лише литовських військ, а й партнерів з решти країн НАТО.

Росія та Білорусь систематично поширюють фейки про те, що країни НАТО виявляють агресію та становлять небезпеку. Пропагандисти стверджували, що мета Заходу - підірвати економічні потенціали Росії та Білорусі й погіршити якість життя громадян, а також переконували, що російська армія за підтримки Білорусі може «взяти» Київ за два-три місяці.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись