Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Французи випустили мультфільм «Stop nazi games» про Україну

Мультфільм з такою назвою поширюють у соціальних мережах. Начебто він показує, що насправді відбувається в Україні. За сюжетом Володимир Зеленський стає маріонеткою західних правителів та починає атаку на Донбас. Анімаційний ролик нібито випустила агенція «Barracudas», яку позиціюють як «французьку незалежну студію». Це — фейк.

У мережі немає жодної інформації про так звану студію «Barracudas», її створення чи роботу, крім одного мультфільму про «нацистську Україну». Студія не має сторінок чи каналів у фейсбуці, інстаграмі чи ютубі. Водночас дата завантаження відео на багатьох платформах одна й та ж — 14-15 серпня. Як зазначають фактчекери VoxCheck, це може свідчити про форсоване поширення з фейкових акаунтів.

Фактчекери проєкту Delfi з Латвії зауважили, що стиль мультфільму «Stop nizi games» нагадує роботи вірменського мультиплікатора Давида Саакянца, який два роки тому створив серію мультфільмів Kill Dim. Це політична сатира про Азербайджан, який змальовується як маріонетка Туреччини та загроза для безпеки Вірменії. У мультфільмах використовують дуже схожі художні та візуальні образи. Наприклад, ляльки президента Азербайджану Ільхама Алієва та Володимира Зеленського одягають на руку. Пізніше в обох мультфільмах ці ляльки натискають на кнопку з написом «війна», а до Вірменію та на Донбас виїжджають танки. 

Мультфільм «Stop nazi games» просуває ключові наративи російської дезінформації про Україну: ніби Україна — це нацистська країна, яка розпочала «громадянську війну» проти власного населення на Донбасі. Раніше пропагандисти поширювали антиукраїнські мультфільми, які створює росіянка з Сочі з коментарями нібито це зробив Ізраїль. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись