Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Антиукраїнські мультфільми створює росіянка з Сочі, а не Ізраїль

На початку жовтня в мережі російських телеграм-каналів  почали поширювати антиукраїнський мультфільм, який начебто зняв ізраїльський телеканал. Підписи під відео  були типові – «не всі ізраїльтяни підтримують нацистський режим» на сході.  У мультфільмі Україна була зображена як свиня з татуюваннями зі свастиками та жовто-блакитним прапором. А Росія – як ведмідь, який викидає свиню в Європу. Там свиня влаштовує  погроми та інші злочини, які російська пропаганда приписує українським біженцям.

Наприкінці мультфільму з’являвся логотип начебто ізраїльського телеканалу INN. В Ізраїлю два канали, чия абревіатура INN – один це  Arutz Sheva   (Канал 7), який офіційно має назву  Israel International News, и Israel Now News. Але логотип, який з’являвся наприкінці мультфільму, не  є логотипом жодного з цих каналів. Звісно, що на цих каналах немає і мультфільму чи будь-якої згадки про це.  Ізраїльське видання «Деталі» перевірило, як цей мультфільм потрапив в інформаційний простір Ізраїлю, та знайшов телеграм-канал з назвою INN та логотипом, що ідентичний тому, який містить мультфільм. Цей телеграм-канал ведуть двома мовами, російською та івритом, і він містить лише антиукраїнські фейки. Останній з них – фейк про те, що Зеленський написав книгу «Моя боротьба»,  який вже був спростований.

Після поширення мультфільм був заблокований на Youtube. І одночасно з цим жителька Сочі, на ім'я Євгенія дала інтерв’ю пропагандистському телеграм-каналу Shot, де розповіла, що вона сама створює цю антиукраїнську пропаганду. Вона також додала, що з «2014 року працює на інформаційному фронті». У своєму телеграм-каналі «Свинка в обмороке СВО» вона викладає ці антиукраїнські ролики з 1 вересня. 20 жовтня вона також виклала листування з «ізраїльським телеканалом INN», який перепросив за використання її мультфільму та підтримав її боротьбу з «укронацистами». З листування видно, що авторка мультфільмів писала саме на адресу телеграм-каналу INN @uktoterror2. У каналу 1339 підписників, його веде російськомовна ізраїльтянка, яка, наприклад, створює опитування про те, за кого потрібно голосувати на найближчих виборах в Ізраїлі – і серед інших політиків пропонує Путіна і Кадирова.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись