Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж В Україні почалася війна через заборону російської мови

Таку інформацію 21 жовтня активно почали поширювати російські пропагандисти у телеграмі.

Приводом стало інтерв’ю секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексія Данілова під час політичного токшоу «Говорить Великий Львів» на телеканалі «НТА».

Нібито він заявив, що російська мова має повністю зникнути в Україні. Пропагандисти просувають думку, що саме заборона російської мови в Україні стала причиною війни. Мовляв, тепер переписуватимуть і заборонятимуть усю історію, культуру та звичаї на Півдні та Сході України, натомість нав'язуватимуть їм ідеологію, прийнятну лише на Заході України.

Пропагандисти вирвали з контексту слова Данілова та неправильно їх інтерпретували. Данілов сказав: «Російська мова має зникнути з нашої території взагалі як елемент ворожої пропаганди й промивання мізків для нашого населення… Англійська є обов’язковою, наша рідна мова є обов’язковою. А насаджувати сюди ці російські наративи дуже небезпечно».

Російські пропагандисти не перший рік використовують «мовне питання» та «дискримінацію російськомовних» для штучного розпалювання ворожнечі між українцями, а також поділу українців за місцем проживання.

Від початку повномасштабної війни Росії в Україні пропагандисти регулярно просувають меседж, що російська армія захищає російськомовних українців, інакше українців карали б за спілкування російською мовою.

Раніше пропагандисти поширювали фейки про те, що Міністерство культури України планує вилучити російську літературу з бібліотек. А також, що у Дніпрі за російську мову жінку прив’язали до стовпа. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись