Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Кореспондент Бі-Бі-Сі імітує лежання в окопі

Таку інформацію поширили у жовтні проросійські медіа та пропагандистські телеграм-канали.

Як доказ вони наводять фотографію кореспондента Бі-Бі-Сі й Джеремі Боуена у шоломі та бронежилеті з написом «Преса» та мікрофоном у руках, коли він лежить на землі, а за ним насип і гілки.

Пропагандисти запевняють, що це була постановче фільмування, оскільки замість бойових дій і снарядів у кадрі з'являється жінка з сумками.

Насправді це зображення – скриншот з телерепортажу Джеремі Боуена від 6 березня 2022 року. Він розповідає про те, як жителі Ірпеня евакуюються і зони боїв під масовим обстрілом російських військ.

На цьому відео видно, як жінка та інші люди в кадрі також були змушені сісти або лягти на землю, почувши поблизу потужний звук вибуху.

Після того, як пропагандисти поширили інформацію про нібито постановку відео Бі-Бі-Сі, журналіст Джеремі Боуен категорично спростував ці звинувачення. «Звинувачення є абсолютно хибними, #fakenews. Ображайте мене, якщо хочете. Але не ображайте тисячі мирних жителів, які біжать Ірпінським мостом до Києва від російських обстрілів та воєнних злочинів», – написав журналіст у своєму Twitter.

Мета таких фейків – викликати недовіру до іноземних журналістів, які показують на весь світ російські злочини, і в такий спосіб показати, що російські окупанти нібито не стріляють по цивільних і не несуть загрозу українським містам і селам.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись