Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Кореспондент Бі-Бі-Сі імітує лежання в окопі

Таку інформацію поширили у жовтні проросійські медіа та пропагандистські телеграм-канали.

Як доказ вони наводять фотографію кореспондента Бі-Бі-Сі й Джеремі Боуена у шоломі та бронежилеті з написом «Преса» та мікрофоном у руках, коли він лежить на землі, а за ним насип і гілки.

Пропагандисти запевняють, що це була постановче фільмування, оскільки замість бойових дій і снарядів у кадрі з'являється жінка з сумками.

Насправді це зображення – скриншот з телерепортажу Джеремі Боуена від 6 березня 2022 року. Він розповідає про те, як жителі Ірпеня евакуюються і зони боїв під масовим обстрілом російських військ.

На цьому відео видно, як жінка та інші люди в кадрі також були змушені сісти або лягти на землю, почувши поблизу потужний звук вибуху.

Після того, як пропагандисти поширили інформацію про нібито постановку відео Бі-Бі-Сі, журналіст Джеремі Боуен категорично спростував ці звинувачення. «Звинувачення є абсолютно хибними, #fakenews. Ображайте мене, якщо хочете. Але не ображайте тисячі мирних жителів, які біжать Ірпінським мостом до Києва від російських обстрілів та воєнних злочинів», – написав журналіст у своєму Twitter.

Мета таких фейків – викликати недовіру до іноземних журналістів, які показують на весь світ російські злочини, і в такий спосіб показати, що російські окупанти нібито не стріляють по цивільних і не несуть загрозу українським містам і селам.  

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join