Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Антиукраїнські мультфільми створює росіянка з Сочі, а не Ізраїль

На початку жовтня в мережі російських телеграм-каналів  почали поширювати антиукраїнський мультфільм, який начебто зняв ізраїльський телеканал. Підписи під відео  були типові – «не всі ізраїльтяни підтримують нацистський режим» на сході.  У мультфільмі Україна була зображена як свиня з татуюваннями зі свастиками та жовто-блакитним прапором. А Росія – як ведмідь, який викидає свиню в Європу. Там свиня влаштовує  погроми та інші злочини, які російська пропаганда приписує українським біженцям.

Наприкінці мультфільму з’являвся логотип начебто ізраїльського телеканалу INN. В Ізраїлю два канали, чия абревіатура INN – один це  Arutz Sheva   (Канал 7), який офіційно має назву  Israel International News, и Israel Now News. Але логотип, який з’являвся наприкінці мультфільму, не  є логотипом жодного з цих каналів. Звісно, що на цих каналах немає і мультфільму чи будь-якої згадки про це.  Ізраїльське видання «Деталі» перевірило, як цей мультфільм потрапив в інформаційний простір Ізраїлю, та знайшов телеграм-канал з назвою INN та логотипом, що ідентичний тому, який містить мультфільм. Цей телеграм-канал ведуть двома мовами, російською та івритом, і він містить лише антиукраїнські фейки. Останній з них – фейк про те, що Зеленський написав книгу «Моя боротьба»,  який вже був спростований.

Після поширення мультфільм був заблокований на Youtube. І одночасно з цим жителька Сочі, на ім'я Євгенія дала інтерв’ю пропагандистському телеграм-каналу Shot, де розповіла, що вона сама створює цю антиукраїнську пропаганду. Вона також додала, що з «2014 року працює на інформаційному фронті». У своєму телеграм-каналі «Свинка в обмороке СВО» вона викладає ці антиукраїнські ролики з 1 вересня. 20 жовтня вона також виклала листування з «ізраїльським телеканалом INN», який перепросив за використання її мультфільму та підтримав її боротьбу з «укронацистами». З листування видно, що авторка мультфільмів писала саме на адресу телеграм-каналу INN @uktoterror2. У каналу 1339 підписників, його веде російськомовна ізраїльтянка, яка, наприклад, створює опитування про те, за кого потрібно голосувати на найближчих виборах в Ізраїлі – і серед інших політиків пропонує Путіна і Кадирова.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join