Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Західні країни почали відмовляти Україні в зброї, бо хочуть припинити підтримку війни

Анонімні телеграм-канали, що куруються ГРУ, поширюють статтю італійського видання Il Messaggero, аби довести, що західна Європа поступово відмовляється від підтримки України та припиняє поставку зброї. Насправді в статті з заголовком «Рим заморожує наказ про нову зброю для Києва. Але підтримка України залишається», йдеться не про те, що Італія відмовляється від постачання зброї для України. А лише про те, що Італія  чекає на візит керівника НАТО Єнса Столтенберга, аби скоординувати плани щодо постачання Україні зброї. Візит очільника НАТО відбудеться найближчими днями. Окрім того, в статті йдеться, що систем ППО, які просить президент Зеленський, в Італії небагато, й тому поки постачання цих систем відкладається.

Російські телеграм-канали наполягають, що «постачання зброї» зупиняється через те, що її начебто  контрабандою привозять в ЄС та на Близький Схід, і там вона потрапляє до рук злочинців. Всі вони останнім часом посилаються на статтю фінського видання,  в якій стверджувалося, що правоохоронці декількох скандинавських країн виявили зброю з України у місцевих банд. МВС України надіслало запит до правоохоронців Фінляндії – і жодних доказів того, про що йшлося в статті, вони не знайшли. 

Дискредитувати Україну заради зменшення кількості зброї, яку надають  країни-партнери, Росія намагається з перших днів війни. Для цього систематично вигадує фейки та маніпулює.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись