Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Російська армія за підтримки Білорусі може «взяти» Київ

Російські медіа поширюють такі повідомлення, нібито цитуючи командувача Об’єднаних сил ЗСУ Сергія Наєва. Мовляв, на думку Наєва, за спільних зусиль Росії та Білорусії на «взяття» Києва потрібно не більше двох-трьох місяців. Це — маніпуляція.

Насправді Сергій Наєв в ефірі національного телемарафону говорив про ситуацію на кордоні з Білоруссю. Він зазначив, що скупчення російської техніки та військ спільно зі збройними силами Білорусі свідчить про можливість повторного наступу на Київ. Також Наєв додав, що рівень цієї загрози постійно моніториться українськими військовими та  вживаються відповідні заходи для протидії. Зараз, за словами Наєва, Україна готова до можливого наступу з боку Білорусі.

Російська пропаганда спотворила слова командувача Об’єднаних сил ЗСУ про можливу загрозу і видала бажане за дійсне. На маніпуляцію звернули увагу фактчекери проєкту StopFake.

Російська пропаганда використовує можливе приєднання білоруської армії до воєнних дій як тактику для залякування українців. Під час масованих ракетних обстрілів 10 жовтня поширювали фейки про те, що спільно з ракетними ударами по містах України розпочався наступ з Білорусі та по всій лінії фронту. Також пропагандисти стверджують, ще саме Україна всіляко намагається втягнути Білорусь у війну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись