Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У мережі поширюють фейкові графіки відімкнення світла та повідомлення про «енергетичну тривогу»

На поширення повідомлень звернули увагу фактчекери проєкту НотаЄнота. Повідомлення про атаки по енергооб’єктах, а також заяви представників влади про проблеми енергосистеми після атак використовують для реклами інших телеграм-каналів з цієї мережі. У дописах вжито маніпулятивний термін «енергетична тривога» та пишуть, що можна стежити за цією «тривогою», обравши відповідну область. Однак, за посиланням міститься інший телеграм-канал з цієї ж мережі, для перегляду якого необхідно підписатись. Очікуваної інформації про відімкнення на каналах немає. «Детектор медіа» писав про аналогічну маніпулятивну рекламу для розширення авдиторії телеграм каналів.

За тиждень росіяни зруйнували 30% українських електростанцій, тож навантаження на енергосистему значно зросло. Попри відновлювальні роботи, влада просить відповідально ставитися до споживання електроенергії та за можливості не вмикати енергозатратні прилади у години пік.

Нагадуємо, що інформацію про масові відімкнення чи графіки варто шукати на офіційних ресурсах, зокрема на сайті Укренерго й у повідомленнях місцевих органів влади.

Поширюючи такі повідомлення пропагандисти намагаються посилювати паніку серед українців та впливати зсередини на роботу української енергосистеми. Для цього нещодавно знову почали поширювати старий фейк про потребу у вимкненні всіх електроприладів на ніч та фейкові повідомлення про аварійні вимкнення.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись