Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Київ нібито хоче спровокувати Кремль на удар тактичною ядерною зброєю

Проросійські телеграм-канали просувають меседж, що Президент України Володимир Зеленський і керівник Офісу президента Андрій Єрмак нібито не мають намірів закінчувати російсько-українську війну, адже тоді вони втратять владу й вплив. Тому, як стверджують пропагандисти, Київ готує провокацію, щоби підбурити Кремль на потужну відповідь, бажано із застосуванням тактичної ядерної зброї. 

Поширюючи цю інформацію, Росія прагне перекласти відповідальність за війну та смерті українців на українську владу. У цьому випадку росіяни вдаються до тактики пропаганди «цап-відбувайло», знімаючи з себе відповідальність за можливий ядерний удар і перекладаючи її на Зеленського та Єрмака. Однак основною причиною продовження війни є саме Росія, зокрема її агресивна політика щодо України та неготовність до справедливих і сумлінних переговорів. 

Також, посилаючись на нещодавню статтю The New York Times про нібито можливу таємну військову операцію України, пропагандисти стверджують, що західна преса виводить США «з негативного кейсу підтримки тероризму». Згідно зі статтею, після того, як Кремль попередив Пентагон про «провокацію зі сторони України», американці звʼязалися з Києвом і сказали, щоб той не робив нічого подібного. 

Заявами про український тероризм Росія відвертає увагу від своїх же терористичних актів на території України. Так, Кремль висуває подібні звинувачення до тих, які висувають йому самому. Крім того, в цьому випадку пропагандисти підживлюють російські наративи про те, що «Україна ― маріонеткова держава» і нею керують «заокеанські господарі».

Нагадаємо, Росія регулярно висуває звинувачення на адресу України стосовно то підготовки застосування хімічної зброї, то «брудної» ядерної бомби.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись