Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито зростає популярність російської мови

У мережі поширюють інформацію, буцімто згідно з деякими «статистичними даними» в Україні поступово зростає популярність російської мови. Деякі користувачі цинічно пишуть: таку тенденцію можна пояснити тим, що «скоротилося поголів’я нацистів ― і природа почала самоочищатися».

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Про це повідомляють у проєкті StopFake. У своїх повідомленнях пропагандисти не вказують, звідки вони взяли такі дані, а маніпулятивно пишуть «згідно зі статистичними даними». Будь-яких досліджень у відкритому доступі, які могли би підтвердити цю тенденцію, розшукати не вдалося. 

Водночас 24 липня 2024 року соціологічна служба Центр Разумкова опублікувала дослідження «Ідентичність громадян України: тенденції змін», за допомогою якого можна спростувати твердження пропагандистів. Згідно з результатами опитування, популярність російської мови в Україні не зростає, а навпаки — падає. Все менше українців вважають, що говорити російською мовою престижно. Якщо у 2015 році таких було 21,5% серед усіх опитаних, то у 2023-му їх стало 9,4%, а у 2024-му це число взагалі скоротилося до 6,1%. При цьому престижність української мови почала значно зростати: з 43,2% у 2015 році до 75,5% у 2024 році.

Подібна ситуація і з використанням російської мови «не вдома». Якщо у 2015 році виключно російською розмовляли 12,3% опитаних, то у 2023 і 2024 роках таких стало 3,2% і 3,8% відповідно. Варто зазначити, що невелике зростання на 0,6% з використанням «виключно російської» мови між 2023 і 2024 роками входить у рамки соціологічної похибки, на що і вказали автори дослідження. Також переважно російську мову використовували у 2015-му 11,4%, але вже у 2023 році – 4,5%, а у 2024 – 3,8%. 

Раніше ми аналізували маніпуляцію пропагандистів, буцімто ООН визнала українську мову діалектом російської.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись