Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Працівники ТЦК нібито вступили в бійку з підлітком

Проросійські телеграм-канали поширюють відео, на якому нібито співробітники ТЦК бʼються з підлітком на вулиці. Пропагандисти підписують це відео як «невдала насильницька мобілізація», оскільки за хлопця заступився перехожий. 

Насправді це відео не має жодного стосунку до мобілізаційного процесу в Україні, повідомляють у проєкті StopFake. На ньому двоє чоловіків у куртках оливкового кольору наступають на підлітка, після чого ще один чоловік, одягнений у білу толстовку, нападає на них ззаду. Однак жодна людина на цьому відео не була одягнена у військову форму й не мала хоч якихось розпізнавальних знаків чи інших елементів, які вказували б, що це ― військовослужбовці, до того ж українці.

Завдяки функції зворотного пошуку в Google журналістам StopFake вдалося встановити, що цей відеоролик поширюють в мережі принаймні з травня 2020 року. І його було знято зовсім не в Україні, а в Мінську, столиці Білорусі. Тоді білоруські сайти, які опублікували його, писали, що інцидент, знятий на відео, стався в Мінську в мікрорайоні Малинівка, де двоє п’яних чоловіків вступили в конфлікт із 15-річним підлітком. 

Скриншот StopFake

Цим фейком пропагандисти ставлять собі за мету в черговий раз дискредитувати мобілізаційний процес в Україні та ствердити, мовляв, на фронті все настільки погано, що вже починають мобілізовувати навіть неповнолітніх. 

Раніше ми спростовували інформацію, що працівники ТЦК побили етнічного угорця на заході України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись