Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська влада нібито насильно відбирає дітей у батьків на Донбасі, щоб передати їх педофілам або на органи

Російські ресурси знову намагаються маніпулювати темою евакуації дітей українськими військовими та волонтерами з зон активних бойових дій на Донбасі. Так, пропагандисти поширюють інтерв'ю, в якому нібито місцевий житель згадує сімʼю з трьох дітей, у яких померла мати, і стверджує, що їх примусово евакуювали, а потім "віддали на органи або педофілам".

Однак це ― фейк, пишуть журналісти з проєкту StopFake. Такі інтерв’ю не підтверджені ніякими доказами, а є лише словами людей, які називають себе жителями прифронтових населених пунктів. Ба більше, про цю сім’ю в мережі можна знайти новинні матеріали. Проглянувши їх, можна зʼясувати, що насправді волонтери відвезли цих дітей до їхніх родичів. 

У березні 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову про примусову евакуацію дітей із таких зон. «Не йдеться про відібрання дітей у батьків. Не йдеться про застосування фізичного примусу. Юридична особливість примусової евакуації дітей полягає в тому, що принаймні один із батьків не має права відмовитися від евакуації й повинен супроводжувати дитину під час евакуації», — прокоментувала рішення міністерка в справах реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. 

Однак навіть із появою механізму евакуації дітей із небезпечних зон поліції та волонтерам все ж таки доводиться довго вмовляти сім’ї, щоб ті погодилися виїхати. Деякі залишаються, і силоміць цих дітей ніхто не вивозить.

Росія проводить окрему дезінформаційну кампанію, націлену на українців, які живуть у прифронтових містах і селах. Її мета ― зірвати евакуацію, посіяти недовіру до української влади та схилити до колабораціонізму. Дещо раніше ми вже аналізували схожий російський фейк про те, що в Україні дітей нібито продають на органи або в сексуальне рабство.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись