Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українська влада нібито насильно відбирає дітей у батьків на Донбасі, щоб передати їх педофілам або на органи

Російські ресурси знову намагаються маніпулювати темою евакуації дітей українськими військовими та волонтерами з зон активних бойових дій на Донбасі. Так, пропагандисти поширюють інтерв'ю, в якому нібито місцевий житель згадує сімʼю з трьох дітей, у яких померла мати, і стверджує, що їх примусово евакуювали, а потім "віддали на органи або педофілам".

Однак це ― фейк, пишуть журналісти з проєкту StopFake. Такі інтерв’ю не підтверджені ніякими доказами, а є лише словами людей, які називають себе жителями прифронтових населених пунктів. Ба більше, про цю сім’ю в мережі можна знайти новинні матеріали. Проглянувши їх, можна зʼясувати, що насправді волонтери відвезли цих дітей до їхніх родичів. 

У березні 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову про примусову евакуацію дітей із таких зон. «Не йдеться про відібрання дітей у батьків. Не йдеться про застосування фізичного примусу. Юридична особливість примусової евакуації дітей полягає в тому, що принаймні один із батьків не має права відмовитися від евакуації й повинен супроводжувати дитину під час евакуації», — прокоментувала рішення міністерка в справах реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. 

Однак навіть із появою механізму евакуації дітей із небезпечних зон поліції та волонтерам все ж таки доводиться довго вмовляти сім’ї, щоб ті погодилися виїхати. Деякі залишаються, і силоміць цих дітей ніхто не вивозить.

Росія проводить окрему дезінформаційну кампанію, націлену на українців, які живуть у прифронтових містах і селах. Її мета ― зірвати евакуацію, посіяти недовіру до української влади та схилити до колабораціонізму. Дещо раніше ми вже аналізували схожий російський фейк про те, що в Україні дітей нібито продають на органи або в сексуальне рабство.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join