Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні дітей нібито продають на органи або в сексуальне рабство

Пропагандисти знову поширюють фейки про українську систему охорони здоров’я, зокрема про трансплантацію органів. Вони заявляють, що колишній агент ЦРУ Ларрі Джонсон в інтерв'ю на ютуб-каналі Judging Freedom нібито повідомив, що в Україні дітей продають на органи або віддають у сексуальне рабство. Втім його твердження не є правдою.

Це з'ясували фахівці проєкту VoxCheck. Вони знайшли інтерв'ю з Ларрі Джонсоном, де він заявив, що Захід продає українських дітей, щоб вилучати в них органи або використовувати в сексуальному рабстві. Проте Ларрі Джонсон не є надійним джерелом інформації. Він систематично дискредитує Україну, поширюючи фейки про знищення систем ППО, так званих «найманців» та про підтримку російських умов для завершення війни. Ведучий каналу Judge Napolitano — Judging Freedom Ендрю Наполітано також підтримує кремлівську пропаганду, зокрема звинувачуючи США у «прямій війні з Росією».

Раніше Уповноважений з прав людини в Україні зазначав про поодинокі випадки незаконного вивезення дітей з України, але не повідомлялося про їх продаж у західних країнах. Жодних підтверджень про торгівлю дітьми з метою вилучення органів немає.

Європейська група експертів із заходів протидії торгівлі людьми (GRETA) у своєму звіті за 2023 рік повідомила, що у 2022 році в Нідерландах двоє українок, імовірно, стали жертвами сексуальної експлуатації, але невідомо, чи були серед них неповнолітні. У Польщі розслідували п'ять випадків торгівлі людьми, де двох 17-річних українок змушували надавати сексуальні послуги. Один випадок був підтверджений. У звіті немає інформації про продаж дітей на органи в ЄС, і Ларрі Джонсон не надав жодних доказів своїх заяв.

Пропагандисти поширюють подібні дезінформаційні висловлювання медійних осіб, щоб створити «хибне підтвердження» своїм меседжам. Мовляв, якщо це сказав іноземець, то це правда.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись