Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж ЄС нібито зникне після виборів до Європарламенту

Російська пропаганда продовжує поширювати дезінформацію, намагаючись втрутитися в демократичні процеси Європейського Союзу. Росіяни стверджують, що вибори до Європарламенту, які відбудуться цього червня, нібито призведуть до ситуації, подібної до розпаду СРСР. Мовляв, незалежно від того, які партії переможуть на них, новий розклад сил призведе до розпаду ЄС, оскільки він уже давно вийшов за рамки «клубу за інтересами». «Чи означає це, що перемога глобалістів принесе стабільність Європі? Зовсім ні. Все буде навпаки. Якщо "євроєретики" просто розвалять ЄС, то "євроінквізиція" знищить Європу, перетворивши її на економічну та політичну периферію, відкинуту на узбіччя глобальних історичних процесів», — пишуть пропагандисти.

Ці заяви російської пропаганди — неправда, спрямована на підрив довіри громадян до національних інститутів. Фахівці проєкту StopFake спростували їх за допомогою статистичних даних. Вони з'ясували, що згідно з дослідженням міжнародного проєкту «Євробарометр», який регулярно проводить опитування громадської думки від імені європейських інституцій, позитивний імідж ЄС серед громадян країн-членів досяг найвищого історичного рівня. Це сталося на тлі російського вторгнення в Україну, йдеться в дослідженні за квітень 2024 року.

За даними опитування, майже три чверті громадян (73%) країн ЄС зазначають, що дії ЄС мають безпосередній вплив на їхнє повсякденне життя. Крім того, переважна більшість європейців згодні з тим, що їхня країна виграє від членства в ЄС (71%). Ці результати залишаються високими по всьому ЄС, відзначають автори дослідження.

Опитування «Євробарометра» також зафіксувало значний інтерес громадян ЄС до майбутніх виборів до Європарламенту. Зокрема, європейці хочуть бачити боротьбу з бідністю та соціальною ізоляцією (33%), а також підтримку громадського здоров'я (32%) серед основних питань, що обговорюються під час виборчої кампанії. Оборона і безпека ЄС перебувають на третьому місці (31%) — значення цього пункту для європейців істотно зросло у світлі російської агресії проти України, йдеться в дослідженні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись