Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дружина нападника на словацького прем'єра нібито є біженкою з України та підштовхувала чоловіка до замаху

Пропагандисти поширюють інформацію, що дружина Юрая Цинтули, який стріляв у прем'єра Словаччини Роберта Фіцо, нібито є «біженкою з України» і підбурювала чоловіка до помсти Фіцо через його критичну позицію щодо України. Росіяни стверджують, що жінку нібито арештували, але не уточнюють звинувачення. Деякі російські користувачі соцмереж називають дії Цинтули «операцією СБУ», порівнюючи їх з терактами в Росії, і вказують, що стрілець мав проукраїнські погляди.

Насправді дружина Юрая Цинтули не є українською біженкою і не підбурювала чоловіка до помсти Фіцо. Це з'ясували фахівці проєкту StopFake.

За даними словацьких медіа, дружина Цинтули працювала вчителькою в гімназії. Однак у них ніде не згадується, що вона українка. Сусіди описують їх як «дуже дружну пару», яка прожила разом кілька десятиліть і має двох дорослих дітей, що значно довше, ніж існує поняття «українські біженці» від російської агресії проти України.

Як повідомляє словацький сайт Pluska.sk, дружину Цинтули викликали на допит у справі про замах на вбивство Роберта Фіцо. Її супроводжували слідчі, коли вона виходила з квартири, прикриваючи обличчя. Юрай Цинтула був колишнім шахтарем, охоронцем і письменником. Син подружжя Цинтул також шокований і не знає мотивів батька. Еленка, дружина Цинтули, ховає обличчя через страх переслідувань.

Мотивом його замаху на Роберта Фіцо у пресі спочатку було несхвалення політики уряду. Проте, як повідомляє видання Euronews, журналіст-розслідувач Саболч Паньї знайшов на фейсбуці дописи, де Цинтула підтримував проросійську воєнізовану групу Slovenskí Branci, відому зв'язками з Кремлем. За даними TV Markiza, Цинтула планував напад за кілька днів, законно володіючи зброєю більше 30 років.

Роберт Фіцо був поранений після засідання уряду в місті Хандлове. Зараз він у лікарні у Банській Бистриці, його стан важкий. Поліція звинуватила 71-річного Цинтулу у спробі вбивства з помсти.

Фейки про «український слід» у замаху на Фіцо є спробою російської пропаганди дискредитувати Україну на міжнародній арені і позбавити її підтримки.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись