Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «заокеанські господарі»

22 лютого 2022 року, за два дні до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко — поплічник Путіна — звернувся до українського народу й керівництва країни із закликом, мовляв, «словʼянські народи повинні жити в мирі та злагоді». Тоді ж він запропонував Україні «відмахнутися від заокеанських господарів», оскільки вони нібито ніякого щастя українцям не принесуть.

Росія стверджує, що Україна неспроможна розв'язати жодне важливе питання своєї внутрішньої та зовнішньої політики без узгодження із «заокеанськими господарями». А на одному російському сайті навіть пропонують синоніми до цього словосполучення: «західні керівники», «агенти впливу», «секта прокажених безрідних паразитів». 

Під терміном «заокеанські господарі» пропагандисти мають на увазі «Вашингтон і Лондон», зокрема, через їхню нібито корисливу політику щодо України впродовж уже доволі тривалого часу. Проте Україна є самостійною та суверенною державою, а закиди агітпропу щодо залежності Києва від «заокеанських господарів» мають на меті заявити про фіктивність української влади, дискредитувати її в очах усього світу. Крім того, у такий спосіб Росія бажає ствердити, мовляв, Україна — країна помилка («країна 404»), тож її існування загалом нібито є неприпустимим. 

Допомогу США й Великої Британії, надану Україні, можна виміряти в десятках мільярдів доларів. Вони передають зброю, військову техніку, тож, як наслідок, буцімто дозволяють собі ставити перед Києвом «просте завдання»: воювати за будь-яку ціну. Україна в очах агітпропу є шаховою дошкою й нібито реалізовує лише інтереси «заокеанських господарів». Всі її дії — буцімто виконання волі останніх, а російсько-українська війна — це проксі-війна, а не боротьба за незалежність та обстоювання євроатлантичного курсу.  Згідно з висновками російського агітпропу, позиція Заходу щодо України має на меті знищити Росію, ось та буцімто й «захищається». Відповідна риторика Москви слугує черговим виправданням кривавої агресії та неспровокованої війни. 

Так, без військової підтримки Заходу невідомо, чи вистояла б Україна у війні проти Росії. Водночас це не дає підстав стверджувати, що українська держава є підвладною комусь «з-за океану», оскільки відстоює демократичні цінності всього цивілізованого світу й саме тому країни-союзники продовжують її підтримувати.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись