Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський нібито є одним із найбагатших політиків світу

У мережі поширюється інформація, що статки Президента України Володимира Зеленського становлять $596 млн, і його рейтинг серед найбагатших політиків світу за версією ютуб-каналу Data Sets складає 31 місце, а за версією сайту CAknowledge — 36. Однак це не відповідає дійсності.

На фейк звернули увагу фахівці VoxCheck. Вони з'ясували, що Володимира Зеленського немає в списку найбагатших політиків світу. Анонімний ютуб-канал Data Sets регулярно публікує різні рейтинги, включаючи «Найбагатші актори євреї 2024», «Найбагатші жінки світу 2024» і т.д. У квітні 2023 року вони виклали відео зі списком «найбагатших політиків світу 2024», але не вказали джерело, на основі якого складали цей рейтинг.

Фейк щодо рейтингу сайту CAknowledge раніше був спростований американськими фактчекерами з PolitiFact. CAknowledge не надав жодних джерел, що визначають доходи Президента України. Сайт приписує Зеленському власність та акції, але ця інформація не підтверджується.

За даними Forbes, на 2022 рік статки Володимира Зеленського оцінювалися менше ніж у $30 млн. Декларація за 2020 рік свідчить, що доходи Президента і його родини становили 22,7 млн грн. У січні 2024 року відбулося оновлення інформації про доходи за 2021 рік, де зазначено 10,8 млн грн, а за 2022 рік — 3,6 млн грн. Це пов'язано з тимчасовим припиненням договорів оренди через російське вторгнення.

Forbes також не включив Володимира Зеленського до списку найбагатших людей світу у 2023 році. Найбагатшими людьми України залишаються Ринат Ахметов, Віктор Пінчук, Вадим Новинський, Костянтин Жеваго та Геннадій Боголюбов. Раніше вже був спростований фейк про те, що Зеленський і інші політики розбагатіли на мільярди доларів у 2022 році.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати Президента України. Мовляв, він заробляє статки на війні у той час, як гинуть люди. «Детектор медіа» спростовував й інші фейки, спрямовані особисто проти Зеленського. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись