Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Солдати 3-ї окремої штурмової бригади нібито рекламують канабіс

У російських телеграм-каналах поширили зображення, нібито взяте з інстаграм-акаунту 3-ї окремої штурмової бригади. На ньому видно саморобний бонг — пристрій для куріння канабісу — з підписом «Потягнеш?». Проте це фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що зображення було відредаговано з використанням однієї з рекламних картинок 3-ї окремої штурмової бригади. На її офіційній сторінці вони не виявили схожих фотографій. На картинці видно, що це сториз в інстаграмі, тобто воно в теорії може вже було видалене.

Однак у VoxCheck знайшли оригінальне зображення — це реклама тестового тижня штурмовика, який пропонує бригада. На ньому людина може пройти 7-денний курс тренувань і зрозуміти, чи готова вона приєднатися до підрозділу. Росіяни взяли фото підрозділу з військовим та наклали на нього саморобний бонг. На це вказує те, що пристрій на фейковій картинці розташований поверх імені користувача інстаграму, а з-під нього видно головний убір військового зверху та ремінно-плечову систему з магазинами ліворуч. Вони збігаються з рекламною фотографією. Також на фейковій та автентичній картинках є однакові дерева справа.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати ЗСУ і стигматизувати людей, які вживають марихуану. Мовляв, солдати не витримують, а тому вдаються до таких способів зняття стресу. «Детектор медіа» неодноразово спростовував й інші російські фейки, спрямовані проти українських військових. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись