Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Солдати 3-ї окремої штурмової бригади нібито рекламують канабіс

У російських телеграм-каналах поширили зображення, нібито взяте з інстаграм-акаунту 3-ї окремої штурмової бригади. На ньому видно саморобний бонг — пристрій для куріння канабісу — з підписом «Потягнеш?». Проте це фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що зображення було відредаговано з використанням однієї з рекламних картинок 3-ї окремої штурмової бригади. На її офіційній сторінці вони не виявили схожих фотографій. На картинці видно, що це сториз в інстаграмі, тобто воно в теорії може вже було видалене.

Однак у VoxCheck знайшли оригінальне зображення — це реклама тестового тижня штурмовика, який пропонує бригада. На ньому людина може пройти 7-денний курс тренувань і зрозуміти, чи готова вона приєднатися до підрозділу. Росіяни взяли фото підрозділу з військовим та наклали на нього саморобний бонг. На це вказує те, що пристрій на фейковій картинці розташований поверх імені користувача інстаграму, а з-під нього видно головний убір військового зверху та ремінно-плечову систему з магазинами ліворуч. Вони збігаються з рекламною фотографією. Також на фейковій та автентичній картинках є однакові дерева справа.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати ЗСУ і стигматизувати людей, які вживають марихуану. Мовляв, солдати не витримують, а тому вдаються до таких способів зняття стресу. «Детектор медіа» неодноразово спростовував й інші російські фейки, спрямовані проти українських військових. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join