Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція На одного полоненого в Україні щомісяця нібито витрачають більше коштів, ніж на пенсії українцям

В інтернеті поширюється інформація, нібито на утримання одного військовополоненого в Україні витрачають 10 тисяч гривень щомісяця, і якщо сума буде меншою, це є порушенням прав людини. Водночас на пенсії українців держава виділяє лише 2500 гривень щомісяця. Втім це - неправда.

На це звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що у витрати на утримання полоненого входять не лише одяг і їжа, а й оплата комунальних послуг, робота персоналу та охорони. Для росіян не створювалися спеціальні умови, адже на утримання ув'язнених в Україні витрачається така сама сума. У березні 2023 року заступниця міністра юстиції Олена Висоцька заявила, що на одного військовополоненого в Україні витрачається близько 10 тисяч гривень на місяць. Проте ця сума включає в себе не тільки одяг та харчування полоненого, а й оплату комунальних послуг, облаштування місця утримання, роботу персоналу та охорони та інше. У Женевській конвенції про поводження з військовополоненими не вказано конкретної суми, яку має виділяти держава для їх утримання. Кожна країна сама визначає цю суму. Полонені також залучаються до праці в таборі, і їхня праця частково компенсує витрати. 

Щодо пенсій, то у 2024 році з держбюджету виділять понад 271 млрд гривень на їх виплату. Середній розмір пенсії в Україні перевищує 5300 гривень. Витрати на полонених і пенсії порівнювати некоректно, оскільки це різні категорії витрат, пов'язані з захистом прав людини та соціальною підтримкою населення. 

Своїми заявами користувачі намагаються посіяти ворожі настрої в суспільстві та підкреслити, що Україна нібито не дбає про власних мешканців. «Детектор медіа» нещодавно спростовував інші маніпуляції, пов'язані з українськими полоненими. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись