Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation На одного полоненого в Україні щомісяця нібито витрачають більше коштів, ніж на пенсії українцям

В інтернеті поширюється інформація, нібито на утримання одного військовополоненого в Україні витрачають 10 тисяч гривень щомісяця, і якщо сума буде меншою, це є порушенням прав людини. Водночас на пенсії українців держава виділяє лише 2500 гривень щомісяця. Втім це - неправда.

На це звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що у витрати на утримання полоненого входять не лише одяг і їжа, а й оплата комунальних послуг, робота персоналу та охорони. Для росіян не створювалися спеціальні умови, адже на утримання ув'язнених в Україні витрачається така сама сума. У березні 2023 року заступниця міністра юстиції Олена Висоцька заявила, що на одного військовополоненого в Україні витрачається близько 10 тисяч гривень на місяць. Проте ця сума включає в себе не тільки одяг та харчування полоненого, а й оплату комунальних послуг, облаштування місця утримання, роботу персоналу та охорони та інше. У Женевській конвенції про поводження з військовополоненими не вказано конкретної суми, яку має виділяти держава для їх утримання. Кожна країна сама визначає цю суму. Полонені також залучаються до праці в таборі, і їхня праця частково компенсує витрати. 

Щодо пенсій, то у 2024 році з держбюджету виділять понад 271 млрд гривень на їх виплату. Середній розмір пенсії в Україні перевищує 5300 гривень. Витрати на полонених і пенсії порівнювати некоректно, оскільки це різні категорії витрат, пов'язані з захистом прав людини та соціальною підтримкою населення. 

Своїми заявами користувачі намагаються посіяти ворожі настрої в суспільстві та підкреслити, що Україна нібито не дбає про власних мешканців. «Детектор медіа» нещодавно спростовував інші маніпуляції, пов'язані з українськими полоненими. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join