Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Британський журнал нібито зробив відео про те, що російські музиканти є найпопулярнішими в Україні

В мережі поширюється відео, яке нібито належить британському журналу New Musical Express. Мовляв, згідно зі статистикою YouTube Music на 2023 рік, українських музикантів витіснили російські виконавці, зокрема Баста, Аигел, Катя Лель, Інстасамка, та американська співачка Тейлор Свіфт. Проте це виявилось відеофейком.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що журнал New Musical Express не оприлюднював таких рейтингів. Фактично українські виконавці тримають лідерські позиції в офіційному рейтингу YouTube Music в Україні. Важливо відзначити, що Тейлор Свіфт не з'являється в цьому рейтингу.

Дослідження VoxCheck за 2023 рік показало, що в січні та лютому російські виконавці тимчасово потрапили до п'ятірки фаворитів, але протягом року лідерство належало українським артистам. Це вказує на те, що твердження про перевагу російських музикантів не є об'єктивним. Також, відповідно до громадського дослідження, більшість українців уникала російськомовного контенту, що свідчить про зміни в культурних уподобаннях під час війни. 

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб створити хибне враження кращого статусу російської культури у порівнянні з українською навіть в умовах війни. Мовляв, українці насправді люблять російське більше, бо українське - сурогат. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись