Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейк про появу в центрі Нью-Йорка банера про набір на службу за контрактом в російську армію

Російські джерела поширюють фото нібито білборда в Нью-Йорку, на якому розміщено оголошення про набір на службу за контрактом в російську армію. Текст на банері такий: «Вступай в армію перемоги! Заробітна плата за перший рік 4 500 000 руб. Підпиши контракт у Татарстані!».

Скриншот VoxCheck

Проте насправді це — фотофейк, про що повідомили в проєкті VoxCheck. За допомогою функції зворотного пошуку зображення від Google аналітикам проєкту не вдалося знайти фото, яке пропагандисти могли використати для створення фейку, але вони знайшли його в заблокованому в Україні російському пошуковику «Яндекс.Зображення». 

Відповідно, зворотний пошук показав, що світлина, яку в ці дні поширюють, є кадром з відео, знятого ще у 2022 році. На оригінальному стоп-кадрі розміщено не банер про набір на службу в російську армію, а оголошення від особливої ​​економічної зони (ОЕЗ) «Алабуга», що розташована в Татарстані (Росія). На справжньому білборді російською мовою написано «Час повертатися додому». Деталі світлин повністю збігаються: ракурс кадру, небо з хмарами однакової форми, інші рекламні білборди. Отже, пропагандисти зробили скриншот зі старого відео та відредагували його.

Коментуючи оригінальний банер, представниця ОЕЗ «Алабуга» Данія Уталієва сказала пропагандистському виданню «Коммерсантъ-Казань», що він спрямований на те, аби повернути в Росію спеціалістів у сферах авіації, мікроелектроніки та IT. 

Раніше ми вже фіксували подібний фейк, який полягав у тому, що в Нью-Йорку нібито з’явилися білборди на честь «Дня Перемоги».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись