Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Фейк про появу в центрі Нью-Йорка банера про набір на службу за контрактом в російську армію

Російські джерела поширюють фото нібито білборда в Нью-Йорку, на якому розміщено оголошення про набір на службу за контрактом в російську армію. Текст на банері такий: «Вступай в армію перемоги! Заробітна плата за перший рік 4 500 000 руб. Підпиши контракт у Татарстані!».

Скриншот VoxCheck

Проте насправді це — фотофейк, про що повідомили в проєкті VoxCheck. За допомогою функції зворотного пошуку зображення від Google аналітикам проєкту не вдалося знайти фото, яке пропагандисти могли використати для створення фейку, але вони знайшли його в заблокованому в Україні російському пошуковику «Яндекс.Зображення». 

Відповідно, зворотний пошук показав, що світлина, яку в ці дні поширюють, є кадром з відео, знятого ще у 2022 році. На оригінальному стоп-кадрі розміщено не банер про набір на службу в російську армію, а оголошення від особливої ​​економічної зони (ОЕЗ) «Алабуга», що розташована в Татарстані (Росія). На справжньому білборді російською мовою написано «Час повертатися додому». Деталі світлин повністю збігаються: ракурс кадру, небо з хмарами однакової форми, інші рекламні білборди. Отже, пропагандисти зробили скриншот зі старого відео та відредагували його.

Коментуючи оригінальний банер, представниця ОЕЗ «Алабуга» Данія Уталієва сказала пропагандистському виданню «Коммерсантъ-Казань», що він спрямований на те, аби повернути в Росію спеціалістів у сферах авіації, мікроелектроніки та IT. 

Раніше ми вже фіксували подібний фейк, який полягав у тому, що в Нью-Йорку нібито з’явилися білборди на честь «Дня Перемоги».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join