Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Нью-Йорку нібито з’явилися білборди на честь «Дня Перемоги»

Російські телеграм-канали поширювали відеоролик із білбордом у Нью-Йорку, на якому нібито розмістили привітання з «Днем Перемоги» в кольорах георгіївської стрічки. 

Скриншот VoxCheck

Однак насправді це фейк. Завдяки функції зворотного пошуку в Google фактчекерам із проєкту VoxCheck вдалося з’ясувати, що фрагмент відеоролика, який поширюють пропагандисти, можна знайти у відкритих джерелах ― його вирізали із запису пішохідної екскурсії центром Нью-Йорка, опублікованого на YouTube 2 травня 2024 року. Пропагандистське та оригінальне відео ідентичні, за винятком одного білборда, на якому насправді зображено не символіку «Дня Перемоги», а рекламу французького дому моди Saint Laurent

Скриншот із оригінального відео

При перевірці фрагмента відеоролика в інструменті Forensically за допомогою ELA-аналізу (Error Level Analysis), який виділяє області зображення з різними рівнями стиснення, помітні ознаки редагування цього білборда. 

Перевірка фейкового відео за допомогою ELA-аналізу

Також відео поширюють лише російські телеграм-канали та новинні ресурси. 

Раніше ми спростовували інформацію, що в Римі зʼявилася рекламна вивіска, на якій презентували піцу «Диявол Зеленський» («Diavola Zelenskiy») з начинкою з «боєприпасів та частин тіл українських військових».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись