Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Нью-Йорку нібито з’явилися білборди на честь «Дня Перемоги»

Російські телеграм-канали поширювали відеоролик із білбордом у Нью-Йорку, на якому нібито розмістили привітання з «Днем Перемоги» в кольорах георгіївської стрічки. 

Скриншот VoxCheck

Однак насправді це фейк. Завдяки функції зворотного пошуку в Google фактчекерам із проєкту VoxCheck вдалося з’ясувати, що фрагмент відеоролика, який поширюють пропагандисти, можна знайти у відкритих джерелах ― його вирізали із запису пішохідної екскурсії центром Нью-Йорка, опублікованого на YouTube 2 травня 2024 року. Пропагандистське та оригінальне відео ідентичні, за винятком одного білборда, на якому насправді зображено не символіку «Дня Перемоги», а рекламу французького дому моди Saint Laurent

Скриншот із оригінального відео

При перевірці фрагмента відеоролика в інструменті Forensically за допомогою ELA-аналізу (Error Level Analysis), який виділяє області зображення з різними рівнями стиснення, помітні ознаки редагування цього білборда. 

Перевірка фейкового відео за допомогою ELA-аналізу

Також відео поширюють лише російські телеграм-канали та новинні ресурси. 

Раніше ми спростовували інформацію, що в Римі зʼявилася рекламна вивіска, на якій презентували піцу «Диявол Зеленський» («Diavola Zelenskiy») з начинкою з «боєприпасів та частин тіл українських військових».

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join