Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Брехня про те, що польські медіа повідомляють про півмільйона полеглих українських військових

У анонімних телеграм-каналах обговорюють реакцію українського керівництва на раніше опубліковану статтю від видання The Wall Street Journal, де йдеться, як нібито кількість вбитих українських військових сягає 80 тисяч, а поранених — 400 тисяч. На зустрічі із журналістами 20 вересня 2024 року Володимир Зеленський заперечив таку інформацію. 

«80 тисяч? Це брехня. Реальна цифра набагато менша ніж та, що була опублікована. Суттєво», — говорив Зеленський.

Журналісти WSJ також повідомляли, що точну кількість загиблих і поранених у російсько-українській війні визначити складно, адже Росія та Україна відмовляються оприлюднювати офіційні оцінки або оприлюднюють такі, «яким багато хто не довіряє». А свої цифри вони сформували на основі неназваних джерел, ознайомлені з ситуацією в Україні. 

Натомість російські пропагандисти використали цей інфопривід й поширили повідомлення, буцім польські журналісти також вирішили провести власну оцінку загиблих і вийшли з цифрою до 500 тисяч убитих українських військових. 

«Що більше українських військових і особливо уродженців західних областей України загине, то простіше буде Польщі забрати те, що й так належить тільки їй», — переказують пропагандисти нібито як коментували «результати» дослідження на польському радіо. 

Але це всього-на-всього російський вкид. Жодні поважні польські медіа не виходили з такою новиною — і навіть за допомогою зворотного пошуку в гуглі — за ключовою фразою «500 000 wojskowych zabitych na Ukrainie» (В Україні загинуло 500 тисяч військових) жодних схожих публікацій нема.

А щодо фрази на польському радіо — то вона теж вигадана, адже й ніяких «результатів» дослідження не було. Щобільше, цитату, яку наводять пропагандисти, лише публікували в сегменті російських та анонімних телеграм-каналів. Тобто офіційні джерела такого не підтверджували: та й сама цитата є набором російської риторики про «взяття Польщею західної частини України». 

Інформація щодо загиблих — це чутлива інформація, якою поплічники Кремля намагаються спекулювати, граючи на настроях українців. Через вкрай завищені цифри від пропагандистів може складатися враження, що війні нема «кінця-краю» та уже скоро стане нікому воювати. Загалом такі цифри не можуть бути достеменними; навіть українська влада може корегувати якісь сталі цифри, як-от лишень заперечити матеріал від WSJ, оскільки наразі неможливо встановити реальну кількість загиблих в ході активної фази війни. 

Нагадаємо, що цьогоріч у лютому український президент повідомляв про цифру 31 тисячі полеглих українських бійців за два роки великої війни. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись