Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Брехня про те, що Міненерго закликає українців використовувати гній для опалення

Росіяни поширюють відео від імені Міністерства енергетики, яке нібито закликало українців використовувати для опалення брикети з гною. Адже вони начебто довше горять і не шкодять екології. На відеозаписі Міненерго також розповідає, як їх можна виготовити.

Однак це ― фейк, пишуть у проєкті VoxCheck. Насправді Міністерство енергетики не публікувало такого відео ні на своєму сайті, ні на своїх сторінках у соціальних мережах. Ба більше, відомство не створює вертикальні відео, як це зробили росіяни, не додає свій логотип на записи й не використовує відповідний шрифт. На підробку також вказують помилки, яких припустилися росіяни. Українською правильно — «сушитися», а не «сушиться». Неправильно написали й слово «замішайте», замість «змішайте».

Подібними фейками росіяни намагаються висміяти українську владу, яка нібито нічого не робить для розв’язання проблем з енергетикою та зняти відповідальність з Росії. Проте насправді саме внаслідок масованих обстрілів російської армії від березня 2024 року Україна втратила понад 9 ГВт генерації, ще 18 ГВт Росія окупувала після початку вторгнення. Все це призводить до дефіциту генерації та відключень електрики.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись