Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Маніпуляція росіян над дописом Сирського до Дня захисників і захисниць України

Російські телеграм-канали стверджують, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський у дописі-привітанні з Днем захисників і захисниць України написав, що цей день — свято, зокрема, непереможних захисників фортеці Вугледар, які скоро маршуватимуть переможеною Москвою. Однак за кілька годин після оприлюднення привітання Вугледар остаточно взяли російські війська, а тому Сирському нібито довелося відредагувати допис. Як «доказ» цьому пропагандисти додають скриншоти буцімто оригінального та відредагованого допису.

Скриншот із проросійського ресурсу

Насправді Сирський не редагував своє привітання до Дня захисників і захисниць України. Про це повідомляють у проєкті VoxCheck

Допис, про який ідеться, з’явився на фейсбук-сторінці головнокомандувача ЗСУ 1 жовтня 2024 року о 8-й годині ранку за київським часом. Абзац, про який пишуть пропагандисти, звучав так: «Це свято тих, хто пройде через усі лихоліття війни й боїв. Це свято тих, хто потім пройде парадом нашої Української Перемоги». У ньому немає й не було згадок про Вугледар. Зранку 1 жовтня низка українських медіа поширили привітання Сирського, і всюди текст допису був однаковий — у жодному не згадувався ні Вугледар, ні те, що парад Перемоги відбудеться в Москві. 

До того ж у фейсбуці було б помітно, якби допис редагували. У такому випадку при натисканні на три крапки в правому верхньому кутку публікації з’являється опція «Переглянути історію змін». Деякі дописи Сирського дійсно були відредаговані після публікації, утім, у привітання до Дня захисників і захисниць ніяких змін не було внесено. Відповідно, опція «Переглянути історію змін» не відображається.

Колаж VoxCheck

Раніше ми писали про брехню росіян, мовляв, двох радників Сирського звільнили за завантаження конфіденційних документів у ChatGPT.

Автор: Віталій Михайлів,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись