Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіяни брешуть, що двох радників Сирського звільнили за завантаження конфіденційних документів у ChatGPT

Російські пропагандистські джерела поширюють інформацію, що двоє працівників Генштабу України втратили посади нібито через те, що вони завантажували в ChatGPT секретні матеріали. Ідеться про понад 500 текстових документів і робочих мап. Перед штучним інтелектом нібито поставили завдання написати, як військовому командуванню стримати наступ росіян на Оріхівському та Запорізькому напрямках. 

Відповідно, у звʼязку з тим, що ChatGPT не має застосовуватися для зберігання й обробки конфіденційної інформації, радників спочатку нібито відсторонили від роботи, а згодом «звільнили». Також пропагандисти зазначають, що це буцімто вже не перший подібний випадок — раніше військове керівництво України нібито використовувало файлообмінники та Telegram-боти для поширення конфіденційних документів.

Насправді ця «новина» — вигадана, повідомляють у проєкті StopFake. Пропагандисти посилаються на український ресурс United24. Утім, ні вони, ні будь-яке інше надійне медіа не публікувало такого відео чи новини. Журналісти StopFake додають, що якби ця історія була справжньою, її мало б поширити Державне бюро розслідувань (ДБР) — агенція, що розслідує кримінальні провадження, в яких фігурують правоохоронці, судді та найвищі службовці. Проте знову-таки ні на сайті, ні в соцмережах бюро подібної інформації немає. Зрештою, Оріхівський напрямок у відео чомусь названий «Orekhovskyi», що є калькою з російської мови. 

Подібними фейками росіяни намагаються виставити українське командування безпорадним і нездатним на ефективний захист українських територій. Раніше ми аналізували російський меседж, мовляв, Сирський не вірить у перемогу України та готовий капітулювати.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись