Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Росіяни брешуть, що двох радників Сирського звільнили за завантаження конфіденційних документів у ChatGPT

Російські пропагандистські джерела поширюють інформацію, що двоє працівників Генштабу України втратили посади нібито через те, що вони завантажували в ChatGPT секретні матеріали. Ідеться про понад 500 текстових документів і робочих мап. Перед штучним інтелектом нібито поставили завдання написати, як військовому командуванню стримати наступ росіян на Оріхівському та Запорізькому напрямках. 

Відповідно, у звʼязку з тим, що ChatGPT не має застосовуватися для зберігання й обробки конфіденційної інформації, радників спочатку нібито відсторонили від роботи, а згодом «звільнили». Також пропагандисти зазначають, що це буцімто вже не перший подібний випадок — раніше військове керівництво України нібито використовувало файлообмінники та Telegram-боти для поширення конфіденційних документів.

Насправді ця «новина» — вигадана, повідомляють у проєкті StopFake. Пропагандисти посилаються на український ресурс United24. Утім, ні вони, ні будь-яке інше надійне медіа не публікувало такого відео чи новини. Журналісти StopFake додають, що якби ця історія була справжньою, її мало б поширити Державне бюро розслідувань (ДБР) — агенція, що розслідує кримінальні провадження, в яких фігурують правоохоронці, судді та найвищі службовці. Проте знову-таки ні на сайті, ні в соцмережах бюро подібної інформації немає. Зрештою, Оріхівський напрямок у відео чомусь названий «Orekhovskyi», що є калькою з російської мови. 

Подібними фейками росіяни намагаються виставити українське командування безпорадним і нездатним на ефективний захист українських територій. Раніше ми аналізували російський меседж, мовляв, Сирський не вірить у перемогу України та готовий капітулювати.

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join