Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Брехня про те, що ЗСУ використовували західну хімічну зброю в Суджі

Російські пропагандисти поширюють інформацію, що ЗСУ нібито під виглядом димових снарядів використовували західну хімічну зброю в Суджі (Курська область) у серпні 2024 року. Повідомляючи це, пропагандисти посилаються на слова начальника військ РХБЗ Кириллова.

Проте ця інформація є фейковою, про що пишуть у Центрі протидії дезінформації. Російська сторона не надала жодних реальних доказів на підтвердження своїх заяв. Окрім цього, Україна як підписант Конвенції про заборону хімічної зброї суворо дотримується своїх зобов'язань. Також саме російські військові та «воєнкори» періодично публікують відео, де показують використання хімічної зброї проти українських військових, що є воєнним злочином і порушенням міжнародного права.

У цьому випадку Росія вдається до тактики пропаганди «віддзеркалення», звинувачуючи Україну в злочині, який недноразово скоювала сама. Тобто пропагандисти висувають щодо України/США/ЄС/«колективного Заходу» такі ж звинувачення, які висувають до Росії. 

Раніше ми вже фіксували низку подібних фейків, що стосуються хімічної зброї. Наприклад, дезінформацію про те, що ЗСУ нібито готують удар хімічною зброєю на Донецькому та Херсонському напрямках.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись