Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ нібито готують удар хімічною зброєю на Донецькому та Херсонському напрямках

Прокремлівські телеграм-канали поширюють інформацію, що Збройні сили України буцімто збираються використати проти російських військових хімічну зброю. Засобом атаки нібито буде трифторид хлору. Продуктом же реакції є важкий газ. А перші симптоми жертви – біль у грудях, головокруття, нудота та головний біль.

Однак інформація про підготовку удару хімічною зброєю не відповідає дійсності. Про це повідомляють у Центрі протидії дезінформації при РНБО. Російська сторона не надає жодних доказів цій «новині». До того ж Україна як підписант Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї суворо дотримується своїх зобов'язань.

Водночас саме росіяни вже неодноразово порушували Конвенцію, підписантом якої також є Росія, використовуючи хімічну зброю проти українських військових. Відео з доказами публікували на своїх сторінках так звані «z-воєнкори».

Цим фейком пропагандисти мають на меті дискредитувати Україну в очах світової спільноти та послабити її підтримку з боку західних союзників. Російська пропаганда використовує тактику віддзеркалення, звинувачуючи Україну в злочинах власної армії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись