Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Знімки ДСНС на місці розгромленої росіянами дитячої лікарні «Охматдит» нібито є фейковими

Проросійські джерела поширювали інформацію про нібито фейковість фотографій ДСНС із місця трагедії, що сталася внаслідок російського обстрілу дитячої лікарні «Охматдит» 8 липня 2024 року. Зокрема, на своїй сторінці в X американський блогер Джексон Хінкл опублікував одну зі світлин ДСНС, на якій зображені дитячі іграшки на руїнах лікарні, та написав: «Український уряд вставив фальшиві дитячі іграшки в зображення зруйнованої ним лікарні в Києві».

Скриншот Центру протидії дезінформації

Насправді іграшки на світлини ніхто не вставляв, пишуть у Центрі протидії дезінформації при РНБО. У цьому можна переконатися, перевіривши фото за допомогою інструмента InVID & WeVerify на предмет того, чи воно змінювалося. 

Скриншот «Детектора медіа» з InVID & WeVerify

Так, підходи глибокого навчання для виявлення маніпуляцій і підробок Mantra-Net та Fusion виявили сліди редагування в правому та лівому верхніх кутах – там накладені логотипи. Однак на зображенні в області іграшок жодних змін немає, що свідчить про справжність фото.  

Зрештою, саме ці дитячі іграшки можна побачити на інших фото- та відеоматеріалах із місця трагедії, що свідчить про їх оригінальність.

Це вже не перший фейк Хінкла про ракетний удар по «Охматдиту». Так, американський блогер, відомий своєю прихильністю до Росії, стверджував на своїй сторінці в соцмережі Х, що в «Охматдит» начебто влучила американська ракета ППО «Патріот», яку нібито випустила Україна. Однак слідчі СБУ встановили, що атака була здійснена російською крилатою ракетою Х-101.

Поширюючи подібну брехню, блогер намагається дискредитувати український уряд і відвернути увагу світової спільноти від чергового воєнного злочину Росії.

Автор: Віталій Михайлів,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись