Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейк про «чорну транспатологію», нібито тіло полеглого військово Іноземного легіону повернули «без внутрішніх органів»

Анонімні телеграм-канали поширюють іспаномовний сюжет про те, що тіло полеглого колумбійського бійця Майкла Рамірезі Фіно з Інтернаціонального легіону буцімто повернули родині «без внутрішніх органів». На відео нібито матір військового заявляє, що вона звернулася за поясненням до керівництва Інтернаціонального легіону, і їй відповіли, що органи її сина були пересаджені пораненим побратимам, однак жінка сумнівається в цьому.

Але ця історія вигадана, а відеосюжет — сфабрикований пропагандистами. По-перше,  не вдалося знайти в мережі іспаномовного медіа з назвою «Ahora» — вірогідно, пропагандисти власноруч намалювали логотип вигаданого видання. По-друге, жодне інше авторитетне джерело не повідомляло про цю історію. Згадки про цю історію публікують лише в соціальних мережах російського сегменту. 

«Чорна трансплантологія» в Україні ― це конспірологічна теорія, яку росіяни розвивають уже десятиліття. Постійне повернення до теми свідчить про її важливість для Росії. Ці повідомлення просувають як на внутрішню, так і на міжнародну авдиторію. Проте їх спростування в іноземних та українських медіа заважає кампанії мати бажаний для пропагандистів вплив. Серед цілей, які переслідує російська пропаганда в рамках цієї теми, є дискредитація військово-політичного керівництва України та зменшення довіри до нього, створення негативного іміджу держави в очах міжнародної спільноти, виправдання повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Читайте ще: Як і навіщо Росія використовує тему «чорної трансплантології» в Україні

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись