Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Фейк про «чорну транспатологію», нібито тіло полеглого військово Іноземного легіону повернули «без внутрішніх органів»

Анонімні телеграм-канали поширюють іспаномовний сюжет про те, що тіло полеглого колумбійського бійця Майкла Рамірезі Фіно з Інтернаціонального легіону буцімто повернули родині «без внутрішніх органів». На відео нібито матір військового заявляє, що вона звернулася за поясненням до керівництва Інтернаціонального легіону, і їй відповіли, що органи її сина були пересаджені пораненим побратимам, однак жінка сумнівається в цьому.

Але ця історія вигадана, а відеосюжет — сфабрикований пропагандистами. По-перше,  не вдалося знайти в мережі іспаномовного медіа з назвою «Ahora» — вірогідно, пропагандисти власноруч намалювали логотип вигаданого видання. По-друге, жодне інше авторитетне джерело не повідомляло про цю історію. Згадки про цю історію публікують лише в соціальних мережах російського сегменту. 

«Чорна трансплантологія» в Україні ― це конспірологічна теорія, яку росіяни розвивають уже десятиліття. Постійне повернення до теми свідчить про її важливість для Росії. Ці повідомлення просувають як на внутрішню, так і на міжнародну авдиторію. Проте їх спростування в іноземних та українських медіа заважає кампанії мати бажаний для пропагандистів вплив. Серед цілей, які переслідує російська пропаганда в рамках цієї теми, є дискредитація військово-політичного керівництва України та зменшення довіри до нього, створення негативного іміджу держави в очах міжнародної спільноти, виправдання повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Читайте ще: Як і навіщо Росія використовує тему «чорної трансплантології» в Україні

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join