Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Маніпуляція росіян над дописом Сирського до Дня захисників і захисниць України

Російські телеграм-канали стверджують, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський у дописі-привітанні з Днем захисників і захисниць України написав, що цей день — свято, зокрема, непереможних захисників фортеці Вугледар, які скоро маршуватимуть переможеною Москвою. Однак за кілька годин після оприлюднення привітання Вугледар остаточно взяли російські війська, а тому Сирському нібито довелося відредагувати допис. Як «доказ» цьому пропагандисти додають скриншоти буцімто оригінального та відредагованого допису.

Скриншот із проросійського ресурсу

Насправді Сирський не редагував своє привітання до Дня захисників і захисниць України. Про це повідомляють у проєкті VoxCheck

Допис, про який ідеться, з’явився на фейсбук-сторінці головнокомандувача ЗСУ 1 жовтня 2024 року о 8-й годині ранку за київським часом. Абзац, про який пишуть пропагандисти, звучав так: «Це свято тих, хто пройде через усі лихоліття війни й боїв. Це свято тих, хто потім пройде парадом нашої Української Перемоги». У ньому немає й не було згадок про Вугледар. Зранку 1 жовтня низка українських медіа поширили привітання Сирського, і всюди текст допису був однаковий — у жодному не згадувався ні Вугледар, ні те, що парад Перемоги відбудеться в Москві. 

До того ж у фейсбуці було б помітно, якби допис редагували. У такому випадку при натисканні на три крапки в правому верхньому кутку публікації з’являється опція «Переглянути історію змін». Деякі дописи Сирського дійсно були відредаговані після публікації, утім, у привітання до Дня захисників і захисниць ніяких змін не було внесено. Відповідно, опція «Переглянути історію змін» не відображається.

Колаж VoxCheck

Раніше ми писали про брехню росіян, мовляв, двох радників Сирського звільнили за завантаження конфіденційних документів у ChatGPT.

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join