Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фотофейк «шкільного оголошення» про список учнів, які не здали кошти на генератор, — ті не допускаються до занять

У мережі ширять повідомлення, що в Україні нібито не допускають до занять тих учнів, «які не здали гроші на придбання генераторів для школи». На підтвердження цього користувачі діляться фотографією нібито шкільної дошки, де складено список учнів, які не здали гроші  і яким відтепер заборонено заходити до кабінету інформатики.

«Ці учні тепер не заходять до кабінету інформатики — так в українських класах борються із тими, хто не здав на генератори. Тепер у цій країні навіть навчання платне», — коментують фотографію деякі користувачі мережі.

Але відповідно до українського законодавства, а саме статті 58 Закону України «Про повну загальну середню освіту», фінансування державних та комунальних навчальних закладів здійснюється коштом державних та місцевих бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законом. Власне, так звані вимоги адміністрації до батьків учнів збирати кошти на ремонт школи, класні потреби, купівлю підручників, миючих засобів та іншого є незаконними. 

А закупівлею генераторів для шкіл займаються органи місцевого самоврядування. За останніми даними, понад 80% українських шкіл оснащені генераторами. Наприклад, про це йдеться у відповіді Міністерства освіти й науки України на запит Hromadske на початку серпня 2024 року.

І за допомогою спеціального інструмента InVID & WeVerify вдалося виявити аномалії у процесах створення і стиснення зображення, що вказує на зовнішнє втручання. Аналіз показав, що у зображенні додавали чи переміщали об’єкти. І також на самому зображенні зафіксовано неправильне написання низки прізвищ, які фонетично наближені до їхнього російського звучання. Наприклад, «Лісенко» замість «Лисенко», «Петріченко» замість «Петриченко» тощо.

Читайте ще: Спростування того, що в українських школах викладачі «змушують» учнів здавати гроші на ЗСУ

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись