Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Спростування того, що в українських школах викладачі «змушують» учнів здавати гроші на ЗСУ

Прокремлівські медіа поширюють фото зі шкільного щоденника учня, у якому вчителька нібито звернула увагу батьків на те, що дитина втретє не здає гроші на ЗСУ — і в результаті наче написала зауваження в щоденник. Далі викладачка погрожує, що звернеться до СБУ, якщо батьки не звернуть увагу на відсутність пожертвувань.

Насправді ж росіяни підробили фото щоденника та напис у ньому. На підробку вказують деякі помилки. Зокрема пропагандисти в переліку шкільних предметів пишуть «рідна мова». Тоді як правильна назва предмета — «Українська мова», предмета «Рідної мови» в українських школах просто не існує.

Разом із цим фейкороби пишуть, що в разі ігнорування батьками «проблеми», вчитель звернеться до СБУ. Але ж усі пожертвування на армію в Україні є добровільними. Правоохоронці можуть прийняти заяву, однак, найімовірніше, не розглянуть її, адже відмова від донату не порушує жодного закону.

Читайте ще: Спростування фейку, що дітей в Україні змушують здавати кров для потреб ЗСУ — фотодоказ

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись