Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейк про те, що в Україні створюють «Гітлер’югенд»

У соціальних мережах російського сегменту дописують, що партія «Нацкорпус» планує створити у Херсоні освітній центр для молоді. Автори допису вказують, мовляв, у такий спосіб в Україні хочуть створити «аналог нацистської молодіжної організації Гітлер’югенд», де проводитимуть ідеологічне виховання та курси допризовної підготовки для старшокласників і студентів.

Проте жодної інформації про відкриття так званого «освітнього центру для молоді», спрямоване на підтримку патріотичного виховання на Херсонщині — нема. Нагадаємо, що «Національний корпус» — це політична партія, створена у 2016 році вихідцями з підрозділу «Азов» на чолі з Андрієм Білецьким. У жовтні 2023 року в інтерв’ю Білецький повідомив, що партія припинила свою діяльність, оскільки після повномасштабного вторгнення більшість її представників вступили до лав Сил оборони.   

Російські пропагандисти нав’язують думку, мовляв, «азовці» підтримують ідеї, які сучасний світ різко відкидає: антисемітизм, нацизм або інші види ксенофобії. «Азовців» показують тими, хто знецінює людей за їхнім походженням. У баченні Москви «Азов» готовий вбити за «українcьку кров». Кремль не вперше саме так представляє українців — як агресивних, ультранаціоналістичних і таких, що цінують лише «українську кров». Наприклад, російська пропаганда вже поширювала фейки про те, що жінки українських бійців бідкаються, що їхнім чоловікам переливають «москальську кров»; або що українці буцімто забороняють іноземним громадянам ставати донорами крові.

От в Путіна і є буквально власний «Гітлер’югенд». Ним стала молодіжна організація «Юнармія», яка створена у 2016 році на базі супутніх структур російської армії та слугує для мілітаризації молоді й підготовки «гарматного м’яса» для загарбницьких війн Путіна. Структури цього руху почали створюватися і на тимчасово окупованих територіях України у 2022 році. У 2023 році стало відомо про формування російським режимом так званих «Студентських трудових загонів» для пропаганди на тимчасово окупованих територіях України. Більшість молодіжних пропагандистських проєктів у Росії керується спеціальним державним органом — Федеральним агентством у справах молоді (Росмолодь), яке створене ще у 2008 році.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись