Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дезінформація, пов'язана з матеріалом німецького видання Die Welt із назвою «У публічних будинках зараз близько 50 відсотків українок»

Кремлівські медіа поширюють інформацію, що понад 50% працівниць у будинках розпусти в Німеччині — це українки. Про це повідомляє німецьке видання Die Welt, яке нібито взяло інтерв’ю в секс-працівниці. 

«У Німеччині близько 400 000 зареєстрованих секс-працівників, виходить 200 000 українок офіційно працюють на економіку Європи? А скільки ще не офіційно? Це результат війни та політики Зеленського», — дописують пропагандисти. 

Проте в матеріалі видання Die Welt ідеться не про всю Німеччину, а лише про столицю — Берлін. У тексті цитують слова соціальної працівниці, яка приховує своє ім’я. 

Анонімна соцробітниця припускає, що у берлінських будинках розпусти приблизно половина робітниць, за її власними відчуттями, є українками. Тобто представлена ​​інформація навіть не є офіційними даними, а ґрунтується лише на словах неназваної соціальної працівниці. 

Заголовок матеріалу від Die Welt — «У борделях зараз близько 50% українок», але він ґрунтується на анонімних коментарях і не наведені жодні офіційні статистичні дані. Тобто такий заголовок узагалі можна вважати маніпулятивним та створеним задля привернення уваги читачів. Адже навіть у самому матеріалі йдеться про Берлін, а не географічно всю Федеративну Республіку Німеччину. 

В інтерв’ю також порушували соціально важливу тему, що частину українок, які на початку повномасштабного вторгнення отримали запрошення жити безплатно у квартирах німців, пізніше змушували «розплачуватись за житло сексуальними послугами» і навіть займатися проституцією. Водночас ті, хто заманювали брехливими пропозиціями про житло, шантажували жінок з України та використовували їхній вразливий соціальний статус у чужій країні. Тобто в матеріалі вказано й проблеми, через які багато українських жінок змушені були займатися проституцією в Берліні, часто не з власної волі. 

Агітпроп просуває специфічний образ української біженки — «ледачої та нічого не вартої», яка може лише «зухвало вдягатися» та «вештатися» Європою. У такий спосіб пропаганда намагається спотворити уявлення про становище та роль українських жінок за кордоном; натякнути, що вони можуть бути тільки секс-працівницями тощо. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись