Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Дезінформація, пов'язана з матеріалом німецького видання Die Welt із назвою «У публічних будинках зараз близько 50 відсотків українок»

Кремлівські медіа поширюють інформацію, що понад 50% працівниць у будинках розпусти в Німеччині — це українки. Про це повідомляє німецьке видання Die Welt, яке нібито взяло інтерв’ю в секс-працівниці. 

«У Німеччині близько 400 000 зареєстрованих секс-працівників, виходить 200 000 українок офіційно працюють на економіку Європи? А скільки ще не офіційно? Це результат війни та політики Зеленського», — дописують пропагандисти. 

Проте в матеріалі видання Die Welt ідеться не про всю Німеччину, а лише про столицю — Берлін. У тексті цитують слова соціальної працівниці, яка приховує своє ім’я. 

Анонімна соцробітниця припускає, що у берлінських будинках розпусти приблизно половина робітниць, за її власними відчуттями, є українками. Тобто представлена ​​інформація навіть не є офіційними даними, а ґрунтується лише на словах неназваної соціальної працівниці. 

Заголовок матеріалу від Die Welt — «У борделях зараз близько 50% українок», але він ґрунтується на анонімних коментарях і не наведені жодні офіційні статистичні дані. Тобто такий заголовок узагалі можна вважати маніпулятивним та створеним задля привернення уваги читачів. Адже навіть у самому матеріалі йдеться про Берлін, а не географічно всю Федеративну Республіку Німеччину. 

В інтерв’ю також порушували соціально важливу тему, що частину українок, які на початку повномасштабного вторгнення отримали запрошення жити безплатно у квартирах німців, пізніше змушували «розплачуватись за житло сексуальними послугами» і навіть займатися проституцією. Водночас ті, хто заманювали брехливими пропозиціями про житло, шантажували жінок з України та використовували їхній вразливий соціальний статус у чужій країні. Тобто в матеріалі вказано й проблеми, через які багато українських жінок змушені були займатися проституцією в Берліні, часто не з власної волі. 

Агітпроп просуває специфічний образ української біженки — «ледачої та нічого не вартої», яка може лише «зухвало вдягатися» та «вештатися» Європою. У такий спосіб пропаганда намагається спотворити уявлення про становище та роль українських жінок за кордоном; натякнути, що вони можуть бути тільки секс-працівницями тощо. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join