Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський закликав США відрядити американців воювати за Україну

У мережі як на українську, так і на іноземну авдиторію поширюють повідомлення, що нібито Володимир Зеленський вважає, що США недостатньо допомагають Україні. Мовляв, Америка, як і Україна, має відрядити своїх доньок і синів на війну. Мовляв, якщо НАТО «не хоче давати достатньо зброї», то вони мають взяти участь у війні. Нібито таку заяву Зеленський зробив під час пресконференції до роковин великої війни. Це — неправда.

Відео, яке поширюють в мережі змонтоване та вирване з контексту. Володимир Зеленський не закликає США чи НАТО вступити в війну. Фактчекери StopFake пояснюють, що на відео фрагмент відповіді президента на запитання журналіста BBC про те, що хотів би сказати Володимир Зеленський тим американцям, які не підтримують воєнну допомогу Україні. У відповіді йшлося, що якщо Україна не виграє війну, то Росія почне війну з країнами НАТО, насамперед з країнами Балтії. У такому разі всім країнам НАТО, зокрема й США, доведеться відправляти своїх військових на війну. З цієї відповіді пропагандисти скомпілювали потрібний їм текст. До такого ж висновку дійшли фактчекери проєкту MythDetector.

Агітпроп від початку великої війни просуває наратив, що Україна намагається втягнути інші країни у війну з Росією.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись