Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна розв’язала війну без правил

У російських та проросійських телеграм-каналах почали поширювати цитати Рамзана Кадирова, що «диявольський режим України» воює проти «беззахисних», тож це можна вважати «війною без правил». Висловлювання Кадирова пов’язані з повідомленнями про нібито «українську ДРГ», яка нібито здійснила атаку на два села у Брянській області, взяла у заручники мирних росіян та обстріляла автомобіль. 

Версії події у Брянській області кілька разів уточнювались і щодо кількості жертв, і щодо місця перебування так званої ДРГ, і щодо мети їхнього перебування на території Росії. Попри те росіяни одразу ж без з’ясування обставин скористалися ситуацією та звинуватили Україну в тероризмі. Мовляв, українські військові вчиняють злочини проти мирних росіян. Українська влада назвала ці заяви провокацією та заперечила причетність України до подій у Брянській області. Зрештою, відповідальність взяли на себе представники «Російського добровольчого корпусу», які назвали події спробою показати, що в Росії теж є вільні люди, готові боротися проти режиму Путіна. 

У такий спосіб Росія використовує тактику віддзеркалення та перекладає на Україну відповідальність за будь-що. Мовляв, Росія не атакує першою, а «завдає ударів у відповідь». Насправді ж Росія — держава-агресор, яка розпочала війну проти України та вчиняє на території України воєнні злочини, зокрема проти дітей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись