Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Зеленський закликав США відрядити американців воювати за Україну

У мережі як на українську, так і на іноземну авдиторію поширюють повідомлення, що нібито Володимир Зеленський вважає, що США недостатньо допомагають Україні. Мовляв, Америка, як і Україна, має відрядити своїх доньок і синів на війну. Мовляв, якщо НАТО «не хоче давати достатньо зброї», то вони мають взяти участь у війні. Нібито таку заяву Зеленський зробив під час пресконференції до роковин великої війни. Це — неправда.

Відео, яке поширюють в мережі змонтоване та вирване з контексту. Володимир Зеленський не закликає США чи НАТО вступити в війну. Фактчекери StopFake пояснюють, що на відео фрагмент відповіді президента на запитання журналіста BBC про те, що хотів би сказати Володимир Зеленський тим американцям, які не підтримують воєнну допомогу Україні. У відповіді йшлося, що якщо Україна не виграє війну, то Росія почне війну з країнами НАТО, насамперед з країнами Балтії. У такому разі всім країнам НАТО, зокрема й США, доведеться відправляти своїх військових на війну. З цієї відповіді пропагандисти скомпілювали потрібний їм текст. До такого ж висновку дійшли фактчекери проєкту MythDetector.

Агітпроп від початку великої війни просуває наратив, що Україна намагається втягнути інші країни у війну з Росією.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join