Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Зеленський планував піти у відставку на початку російського вторгнення

Російські медіа стверджують, що нібито таку заяву президент України зробив під час інтерв’ю для  The Washington Post. Насправді пропагандисти вирвали слова Зеленського із контексту. 

24 серпня  видання The Washington Post опублікувало статтю про перші дні російського вторгнення та битву за Київ. Один із розділів був присвячений рішенню президента залишитися у столиці. Зеленський відмовився від пропозицій європейських та американських високопосадовців евакуюватися та зазначив, що якби він втік, то без бою віддав би центр сили України росіянам, а це призвело б до негайного краху влади.  

«Якщо йдеться про те, що я піду, і це зупинить кровопролиття, то я повністю за це.  Я піду прямо зараз.  Я не для цього пішов у політику — і я піду, коли ви скажете, якщо це зупинить війну», — цитує Зеленського західне видання. 

Як пише VoxCheck, Зеленський не каже, що був готовий піти у відставку у перші дні вторгнення. Натомість він говорить про гіпотетичну ситуацію, при якій його відставка допомогла б швидко завершити війну на користь України. Проте на тлі російського вторгнення такої можливості не було, тому президент вирішив продовжувати виконувати свої обов’язки в Києві.

Російська пропаганда докладає серйозних зусиль для дискредитації Володимира Зеленського як в Україні, так і на міжнародній арені. Для цього поширювали чимало фейків, зокрема про те що він нелегітимний президент; що він програє Путіну у відбудові інфраструктури; що британці скаржаться на втому від Зеленського після його виступу; нібито Зеленський сказав, що Україна першою почала війну з Росією; Зеленський «терорист», бо тримає у заручниках Медведчука; Зеленський посоромився оголошувати війну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись